Standarden för svensk näringsgrensindelning, SNI, är en statistisk standard och används för att klassificera produktionsenheter (företag, arbetsställen etc.) efter vilken verksamhet de bedriver. De ekonomiska aktiviteterna är utgångspunkten för SNI-strukturen och bygger på EU:s näringsgrensstandard NACE.
Genom att applicera regelverket för SNI kan man kategorisera upp sina kostnader genom att komplettera leverantörer med SNI-koder.
SNI-struktur
Nivå 1
• Avdelning (bokstavskod) som identifieras genom en bokstav
C, Tillverkning
Nivå 2
• Huvudgrupp (sifferkod) som består av två siffror
10, Livsmedelsframställning
Nivå 3
• Grupp (sifferkod) som består av tre siffror
10.1, Beredning och hållbarhetsbehandling av kött och köttvaror.
Nivå 4
• Undergrupp (sifferkod) som består av fyra siffror
10.11, Beredning och hållbarhetsbehandling av kreaturskött
Nivå 5
• Detaljgrupp (sifferkod) som består av fem siffror
10.111, Kreatursslakt
I de fall Sverige inte använder sig av nationella indelningar läggs en nolla till i NACE:s fyrsiffriga kod.
Hur PRO(a)ACT använder SNI
SNI-strukturen är en datakälla som vi använder i vår kategoriseringsmotor. Ett sätt är att komplettera en leverantör med deras SNI-kod och sedan mappa SNI-koder till olika kategorier. En utmaning med SNI är att organisationer kan ha flera SNI-koder och det man vill få fram är den SNI-kod som beskriver leverantörens verksamhet. Genom att använda regelverket för SNI kan man bestämma den primära aktiviteten, den aktivitet som står för störst andel av förädlingsvärdet. Det kan även förekomma tillfällen när en betydande del av en leverantörs aktiviteter återfinns i mer än en detaljgrupp i SNI. Ett sätt att lösa det är att fundera huruvida vertikal integration eller horisontell integration passar bäst.
Vertikal integration av aktiviteter förekommer där olika stadier i produktionsprocessen utförs efter varandra inom samma enhet och där den ena processens resultat används som insats i nästa. Det använder vi oftast i vår kategoriseringsmotor eftersom man oftast vill mappa en värdekedja, supply chain. Med horisontellt integrerade enheter avses enheter där olika aktiviteter bedrivs samtidigt under användning av samma produktionsfaktorer utan att man kan dela upp dem i enskilda statistiska enheter, t.ex. tillverkning av bakverk som kombineras med tillverkning av chokladkonfektyr.
Som ni ser i grafen nedan finns det olika många antal SNI-koder för respektive nivå.
En intressant input är att det finns beskrivande texter där innehållsbeskrivningarna innehåller rubrikerna: "Omfattar", "Omfattar också" och "Omfattar inte". Genom att analysera textmängden i dessa innehållsbeskrivningar kan vi förädla kategoriseringsmotorn ytterligare.